25.8.2010

RAVINTOLA KIELO - JOENSUU


Suomalaista ruokaa kotimaisista raaka-aineista. 
Paikka on muutaman korttelin päässä kävelykeskustasta, asuinaluetta. Sinne ei satunnainen Pohjois-Karjalaan tutustuja eksy, ellei turhaudu ytimen tarjontaan ja lähde seikkailemaan.
Paikka on kunnianhimoinen hanke, ruoka on ajatuksella ja taidolla tehtyä. Viinilistakin on kaupungin paras. Kiitos kuuluu varmaan Vindirektin iskujoukolle, koska heidän pullojaan on listalla reilusti.
Lämpimänä kesä iltana illastimme terassilla. Paikka on rauhallinen, tuuli vilvoitti mukavasti, eikä liikenne häirinnyt. Muita odottaessa tilasin alkuun pullon Gramonan Cavaa. Listan mukaan piti olla perusviiniä, mutta pöytään tuotiinkin Vintage versio. Tilausta tehdessä kerroin seurueeseen kuuluvan kolme henkeä, josta kaksi nauttisi cavaa alkuun, tarjoilija pulloa tuodessa, ilman maistatusta, kaatoi sitä molempiin laseihin. Ei tässä mitään, mutta toinen nauttija oli tulossa vasta 20 min. kuluttua!
Itse menu painottuu selvästi paikalliseen antiin, lähitiloilta villisikaa, Limousine-härkää, kukonpoikaa, järvistä kuhaa ja muikkua. Vaikka lista on pieni, oli valinnan vaikeus suuri! 
Valintani pääty alkuun Kielon herkkuttelulautaseen, jaettuun kuhaan ja Limousine- härkään.
Herkuttelulautanen oli hieno, siinä oli Limousine-piiras, Limousinen maksasta tehty mousse ja aladobi, paahdettua ahventa sekä kanttarellimunakas. Kaikki olivat herkullisia ja juuri kahden suupalan kokoisia. Nautinnollista!
Paistettu Savonselän kuha tarjoiltiin täydellisen kanttarellimuhennoksen kanssa. Valitettavasti sille ajateltu Chablis oli tuotu lämpenemään hyvissä ajoin ennen annoksen saapumista.
Limousine päivän tapaan oli pitkään haudutettua paistia ja jauhelihapihvi. Niiden rinnalla oli sitä täydellistä kanttarellimuhennosta ja valikoima kauden vihanneksia. Jälleen maistuvaa. Alasmenoa oli auttamassa moderni Barolo. 
Koska Baroloa jäi jäljelle, jälkiruoaksi tuli juustoja. Lautaselle oli valittu Juustoportin gruyère, Valion mustaleima ja Riitan Herkun maustettu gouda. Vierellä oli säilöttyä punajuurta, persoonallista ja toimivaa.
Ruoasta jäi oikein hyvä mieli, ehdottomasti uuden vierailun arvoinen paikka. Kaikki oli hyvin tehtyä, kypsyys oli kohdallaan. Tämä etenkin kalassa ja vihanneksissa, jopa iki-haasteellisessa kukkakaalissa!
Se, mitä paikassa muuttaisin, on tarjoilu. Innokkuus ja vilpittömyys ei korvaa ammattitaitoa ja perusasioiden hallintaa, valitettavasti. Toivon keittiön jatkavan samalla linjalla, koska annokset ovat tasapainoisia, huolella valmistettuja ja ennen kaikkea maukkaita. Mitäköhän heillä on tarjolla riistakaudella, pitänee käydä maistamassa!
Tervemenoa Kieloon!

Viinibakkanaalit

Viini-TV:n hörhöjen Viinibakkanaalit tuli testattua keskiviikkona 18.8. ravintola Mange Sud´issa Tehtaankadulla ja tunnelma oli mainio. Ravintola oli täynnä ja fiilis katossa.
Tuli todistettua, että viinitastingissä voi olla hauskaa, mutta se, oliko tämä nyt ihan viinitasting, on eri juttu. Joka tapauksessa kelpo tapa nauttia viiniä porukassa ja sehän siinä on tärkeintä, hyvä seura.
Meneillään oli maaottelu Espanja vastaan Portugali, joista jälkimmäinen taisi voittaa molempina iltoina. Viinit olivat hyvin yksinkertaista perussettiä, joten paremman valintaa ei tehty vaikeaksi. Viinien rimmaamiseen ruokien kanssa emme keskittyneet, sillä turha nipotus ei kuulu tällaiseen iltaan.
Joka tapauksessa tarjonta oli tämä:
Manzanilla La Goya Sherry – Andalusian Gazpacho
Periquita White (P), Finca Antiguas Blanco (E) – Piri-piri-katkaravut & valkopapupyree
Jose de Sousa (P), LAN Crianza (E) – Galician häränfilee
Smith Woodhouse LBV 1999 Port – Suklaakirsikkakakku
Koko lysti maksoi 68€ ja alkuun nautittiin lasi cavaa. Hauska kokemus, suosittelen !

24.8.2010

F8

Tänään tutustuin Stockan uuteen F8-ravintolamaailmaan, joka avataan kokonaisuudessaan 9.8.. 
850 uutta asiakaspaikkaa ydinkeskustaan on aikamoinen haaste, mutta sijainti ei voisi olla parempi, kattojen yllä suurimman tavaratalomme yläkerroksessa. Ainoa kilpailurajoite ravintoloille on aukioloaika, jossa täytyy noudattaa tavaratalon sulkemisaikaa, kello 21.
Tyyliä, lämpimiä värejä, jopa paikoin olohuonemaisuuttakin löytyi ja ainakin ensimaistamalla hyvää ruokaa pöytään tarjoiltuna. Sitä kaipaakin ahkeran shoppailun lomassa tai jälkeen.
Stockmann on kunnostautunut muutenkin asiakkaiden virkistystoiminnassa, lähes joka kerroksessa on yksi tai useampi virkistäytymispaikka, oli se sitten kuohuviinin tarvetta tai haudutettua teetä varten. Yläkerran kahvilassa Velvetissä, viihtyisi jättisohvilla pitempäänkin. Itse kutsuisin sitä mieluummin teehuoneeksi, sillä siellä mennään keittiömestarin mukaan ”tee edellä”. Tarjolle tulee teen ja kahvin kanssa tarjottavia pikkusuolaisia, snadeja.
Alkupalojen jälkeen testasin Fine-ravintolassa karitsaa vadelmakastikkeessa juureksilla, loistavaa, vaikkei ollutkaan lopuksi Ahvenanmaalta, vaan Uudesta-Seelannista. Fazerin volyymeilla lähiruoka-ajattelu ei usein suurten tilausmäärien takia pääse onnistumaan, mutta puhtaista, tuoreista raaka-aineista pidetään kiinni.
Onnea matkaan!

23.8.2010

Artevino 23.8.2010


Tänään pääsimme maistamaan Artevinon mainioita viinejä, joista tulikin sitten keskityttyä enempi italialaisiin, vaikka muutakin herkkua oli tarjolla. 
Valkoviineistä Perusinin viinit miellyttivät (jälleen) eniten, Ribolla Giolla, Sauvignon Blanc sekä Pinot Grigio, kaikki hyvin aromikkaita ja runsaita viinejä. Ainakin Pinot Grigio löytyy Alkon tilausvalikoimasta (913007 21,70€). Verrokkina testasin itävaltalaista Sattlerhof Kranachberg 2007 Sauvignon Blanc´ia Südsteiermarkista, mutta ei pärjää näille täyteläisille ja laadukkaille italiaanoille. Löytyy myös Alkosta (508967 25,30€).
Kun Italiaan oli päästy, en sieltä suostunut tulemaan pois. Jatkoin Perusineilla, Dario Coos Refosco (948067 27,40€) kelpasi myös, samoin Bussolan ja Giacomo Conternon punaviinit. 
Barolo Castello di Falletto 2000 Verdunosta, Piemonten eleganteimmilta Barolo-seuduilta, häikäisi vanhan Barolon ystävän, kuten pitääkin. No pahaa tekee taas hinta, maksaa pitkälle toistasataa euroa. 
Alkon listoilta voisin listata suosikkeja kokeiltavaksi:
Amarone Classico Vigneto Alto 2000, Tommaso Bussola,  411727 118,80€  auts!
Barolo Cascina Francia 2003, Giacomo Conterno 467577 126,70€    “
Valpolicella Classico Superiore TB 2004, Tommaso Bussola   918457   39,90€
Thea Sangiovese di Romagna Superiore 2005, Tre Monti        914657   32,30€
Tarttuipa matkaan myös Artevinon Toscanasta maahantuomaa Il Silene-oliiviöljyä, Hyvää!
Yhden tarhan oliivipuista puristettua huippulaatuista öljyä Monte Amiatan rinteiltä. Puut lannoitetaan omien tallien ”tuotteilla” ja oliivit poimitaan käsin. Ne puristetaan välittömästi poiminnan jälkeen. Lajikkeena käytetään ainoastaan Olivastra Seggianese-puun oliiveja, jonka aikoinaan munkit ovat tuoneet alueelle. Tarha sijaitsee 1350 m korkeudella merenpinnasta, minkä ansiosta siellä pärjätään ilman hyönteismyrkkyjä.
Tätä herkkua saa Artevinolta 10€ per 100 ml.

EAT & JOY Maatilatori


Keskellä Helsinkiä, Lasipalatsissa, sijaitsee pala maaseutua,  Eat&Joy Maatilatori. Kauppa on täynnä pientuottajien herkkuja ja valikoimassa on kaikkea mitä voi kuvitella: juustoja, leikkeleitä, mehuja, olutta, pakasteallas täynnä lihaa, jauhoja, hilloja, mausteita, leipää…Jokaisen takaa löytyy pientuottaja, josta saat mukavilta myyjiltä lisätietoja. 
Tunnelma liikkeessä on rento ja hyväntuulinen, homman kruunaa taustalla soiva vanha iskelmä. Tunnelman ja tuotteiden lisäksi keskeinen sijainti tuo asiakkaita tasaisena virtana sisään. Porukalla tuntuu olevan hyvä mieli ja halu viihtyä ja ostaa. 
Nopealla vilkaisulla hinnat näyttävät kovilta, mutta kun hetken miettii asiaa, saa tämä hyvän syyn. Jokainen tuote tulee kauppaan erikseen. Ei ole keskustukun listoja ja kuljetuksia. Kaikki siis on käsityötä: valmistus, tilaus, esillepano ja ostaminen:)

BAROLO – BARBARESCO – ROERO , viimeinen osa

BAROLO – BARBARESCO – ROERO – 4-5 pistettä 20.5.2010 76 viiniä
Barolo DOCG 2006
  • Leon, Rivetto, La Morra, Serralunga d´Alba, 4+
  • Pressenda, Abbona di Abbona Marziano Az.Ag., Monforte d´Alba, 4+
  • Josetta Saffirio, Monforte d´Alba, 4 ½
  • Chirlet, Simone Scaletta, Monforte d´Alba, 4 ½
  • Vigne dei Fantini, Silvano Bolmida, Monforte d´Alba, 4 ½
  • San Giuseppe, Pecchenino, Monforte d´Alba, 4
  • San Giovanni, Gianfranco Alessandria, Monforte d´Alba, 4+
  • Corsini, Podere Ruggeri Corsini, Monforte d´Alba, 4+
  • Bussia, Barale F.lli, Monforte d´Alba, 4
  • Dardi Le Rose – Bussia, Poderi Colla, Monforte d´Alba, 4+
  • Bussia, Monti, Monforte d´Alba, 4
  • Bussia, Parusso Armando di Parusso F.lli, Monforte d´Alba, 4+
  • Bussia, Giacomo Fenocchio Az.Ag., Monforte d´Alba, 4+
  • Castelletto, Mauro Veglio, Monforte d´Alba, 4+
  • Serralunga, Paolo Manzone, Serralunga d´Alba, 4+
  • Vigna Lazzairasco, Guido Porro Az.Ag., Serralunga d´Alba, 4
  • Serralunga, Palladino Az. Vinicola, Serralunga d´Alba, 4+
  • Serranlunga, Giovanni Rosso, Serralunga d´Alba, 4
  • Serralunga, Rivetto, Serralunga d´Alba, 4
  • Colarej, Gemma, Serralunga d´Alba, 4+
  • Sorano, Alario Claudio Az.Ag., Serralunga d´Alba, 4 ½
  • Sorano, Ascheri, Serralunga d´Alba, 4+
  • Sorano Coste & Bricco, Ascheri, Serralunga d´Alba, 4
  • Cerrati, Cascina Cucco, Serralunga d´Alba, 4+
  • Badarina, Grimaldi Bruna, Serralunga d´Alba, 4
  • Ornato, Pio Cesare, Serralunga d´Alba, 4
  • Parafada, Massolino, Serralunga d´Alba, 4+
  • Broglio, Schiavenza, Serralunga d´Alba, 4+
  • Leon, Cascina Luisin, Serralunga d´Alba, 4
  • Meriame, Paolo Manzone, Serralunga d´Alba, 4
  • San Rocco, Azelia Az.Ag., Serralunga d´Alba, 4+
  • Cerretta, Giovanni Rosso, Serralunga d´Alba, 4+
  • Cerretta, Germano Ettore, Serralunga d´Alba, 4+
  • GD Vajra – Luigi Baudana Cerretta, Vajra Az.Ag., Serralunga d´Alba, 4 ½
Barolo Riserva DOCG 2004
  • Bussia, Giacomo Fenocchio Az.Ag., Monforte d´Alba, 4
  • Bussia Munie, Giacomo Conterno Az.Ag., Monforte d´Alba, 4
  • Arione, Rivetto, Serralunga d´Alba, 4+
  • Arione dell´Ulivo, Gigi Rosso, Serralunga d´Alba, 4
  • Prapò, Schiavenza, Serralunga d´Alba, 4
  • Vigna Rionda, Massolino, Serralunga d´Alba, 4 ½

22.8.2010

JUUREN PUOTI



Sapaksistaan kuulun ravintola Juuren vierestä löytyy samalla idealla toimiva Juurenpuoti. Kaupan valikoima perustuu puhtaan alkuperän omaaviin kotimaisiin tuotteisiin. Mitä ostatkin, löytyy kartalta paikka, missä se on kasvanut. Alkuperä korostuu hienosti. Valikoima noudattelee samoja linjoja kuin muissakin vastaavissa herkkukaupoissa. Erona on liha, täällä tuoretta, kun muualla se on usein pakastettua. Testikäynnillämme olimme paikan ainoat asiakkaat, sääli.  Kauppa on hyvä osoitus, että kannattaa poiketa hieman syrjemmälle tekemään löytöjä. Liki naapurikorttelista löytyy ulkomaan herkkuihin ja keittiötarvikkeisiin paneutuva Eiring, Ei muuta kuin askeleet Espalta kohti etelää!

NATURAALIA VIINIÄ


16.8.2010 Funky Wine Imports esitteli Jarno Malmbergin johdolla kuuminta viinitrendiä, natural winea. Ei siis biodynaamista, ei luomua, vaan seuraava askelta kohti oikeaa viiniä, luonnollista viiniä. Ideana on, että bio/luomurypäleet valmistetaan viiniksi mahdollisimman vähäisellä puuttumisella. Hiivat ovat luonnollisia, ei chaptalisoida, ei siis kikkailla. Yksinkertaista, viehättävää ja järkeenkäyvää.
Tuottajat ovat usein yhtä persoonallisia kuin heidän viininsä. Tilat ovat pieniä, tavoitteena ei ole miljoona litraa kuukaudessa, vaan rypäleille ja paikalle uskollisia viinejä.  Persoonaa ja tyyliä.
Tässä poimintoja tarjonnasta:
  • Jean-Paul Brun FRV100, kuohuva Gamay Beaujolais´sta. Methode ancestrale-menetelmällä tehty, hieman makea, punertava, marjainen kuohuviini. Alkoholia iloiset 7,5%, siis täydellinen kokkausviini.
  • Frank Cornelissen Rosso del Contadino 2009 Etnan rinteiltä. Tämän isoveljestä on blogissa juttua. Tämä viini oli raikas, jossa on punaisten marjojen siivittämä tasapainoinen maku. Tässä ei ole yhtään lisättyä sulfiittia, rakkaan Alkomme mukaan tämän ei pitäsi olla juomakelpoista, toisin kuitenkin on!
  • Clos de Tue Boeuf, Rouillon 2009, Loiresta. Tasapainoinen, herkullisen juotava. Gamay + Pinot Noir.
  • Domaine de Château Gaillard 2007, Saumur. Herkullinen, tanniiininen Cabernet Franc höystettynä aavistuksella lantaa.
  • Chateau Vieux Pourret 2005, Bordeaux. Samaa  otetta, mitä nykyisin voi aistia vanhoissa vuosikerroissa. Virkistävää vaihtelua Parkerismille.
  • Clos Ouvert, Huasa 2008, Chile! Siis tuleeko sieltä muutakin kuin hillopossuja? Näköjään tulee, sävähdyttävää.
Viinit olivat persoonallisia, kiehtovia ja ruokaa kaipaavia. Pitkästä aikaa suuri sarja hyviä viinejä , mitkä ilolla veisi aterialle!
Tähän ihmeelliseen maailmaan pääsette tutustumaan Winestudion 13.10. maistelussa

RAVINTOLA KIELO - JOENSUU


Suomalaista ruokaa kotimaisista raaka-aineista. 
Paikka on muutaman korttelin päässä kävelykeskustasta, asuinaluetta. Sinne ei satunnainen Pohjois-Karjalaan tutustuja eksy, ellei turhaudu ytimen tarjontaan ja lähde seikkailemaan.
Paikka on kunnianhimoinen hanke, ruoka on ajatuksella ja taidolla tehtyä. Viinilistakin on kaupungin paras. Kiitos kuuluu varmaan Vindirektin iskujoukolle, koska heidän pullojaan on listalla reilusti.
Lämpimänä kesä iltana illastimme terassilla. Paikka on rauhallinen, tuuli vilvoitti mukavasti, eikä liikenne häirinnyt. Muita odottaessa tilasin alkuun pullon Gramonan Cavaa. Listan mukaan piti olla perusviiniä, mutta pöytään tuotiinkin Vintage versio. Tilausta tehdessä kerroin seurueeseen kuuluvan kolme henkeä, josta kaksi nauttisi cavaa alkuun, tarjoilija pulloa tuodessa, ilman maistatusta, kaatoi sitä molempiin laseihin. Ei tässä mitään, mutta toinen nauttija oli tulossa vasta 20 min. kuluttua!
Itse menu painottuu selvästi paikalliseen antiin, lähitiloilta villisikaa, Limousine-härkää, kukonpoikaa, järvistä kuhaa ja muikkua. Vaikka lista on pieni, oli valinnan vaikeus suuri! 
Valintani pääty alkuun Kielon herkkuttelulautaseen, jaettuun kuhaan ja Limousine- härkään.
Herkuttelulautanen oli hieno, siinä oli Limousine-piiras, Limousinen maksasta tehty mousse ja aladobi, paahdettua ahventa sekä kanttarellimunakas. Kaikki olivat herkullisia ja juuri kahden suupalan kokoisia. Nautinnollista!
Paistettu Savonselän kuha tarjoiltiin täydellisen kanttarellimuhennoksen kanssa. Valitettavasti sille ajateltu Chablis oli tuotu lämpenemään hyvissä ajoin ennen annoksen saapumista.
Limousine päivän tapaan oli pitkään haudutettua paistia ja jauhelihapihvi. Niiden rinnalla oli sitä täydellistä kanttarellimuhennosta ja valikoima kauden vihanneksia. Jälleen maistuvaa. Alasmenoa oli auttamassa moderni Barolo. 
Koska Baroloa jäi jäljelle, jälkiruoaksi tuli juustoja. Lautaselle oli valittu Juustoportin gruyère, Valion mustaleima ja Riitan Herkun maustettu gouda. Vierellä oli säilöttyä punajuurta, persoonallista ja toimivaa.
Ruoasta jäi oikein hyvä mieli, ehdottomasti uuden vierailun arvoinen paikka. Kaikki oli hyvin tehtyä, kypsyys oli kohdallaan. Tämä etenkin kalassa ja vihanneksissa, jopa iki-haasteellisessa kukkakaalissa!
Se, mitä paikassa muuttaisin, on tarjoilu. Innokkuus ja vilpittömyys ei korvaa ammattitaitoa ja perusasioiden hallintaa, valitettavasti. Toivon keittiön jatkavan samalla linjalla, koska annokset ovat tasapainoisia, huolella valmistettuja ja ennen kaikkea maukkaita. Mitäköhän heillä on tarjolla riistakaudella, pitänee käydä maistamassa!
Tervemenoa Kieloon!

BAROLO – BARBARESCO – ROERO , jatkuu

BAROLO – BARBARESCO – ROERO – 4 – 5 PISTETTÄ 19.5.2010 78 viiniä
Barolo DOCG 2006
  • Lorens, Eredi Lodali, Roddi, 4+
  • Sistaglia, Deltetto, La Morra, Monforte d´Alba, 4 ½
  • Francone, La Morra, 4 ½
  • Aurelio Settimo, La Morra, 4 ½
  • Rocche dell´Annunziata Bricco Francesco, Rocche Costamagna, La Morra, 4
  • Vigna Gancia, Molino Mauro, La Morra, 4 ½
  • Vigna San Giacomo, Stroppiana Oreste Az.Ag., La Morra, 4+
  • Marcenasco, Renato Ratti, La Morra, 4+
  • Roere, Monchiero F.lli., La Morra, 4 ½
  • Roggeri, Ciabot Berton, La Morra, 4+
  • Vigna San Biagio, Grimaldi Luigino e C.snc, La Morra, 4 ½
  • Rocchettevino, Eraldo Viberti Az.Ag., La Morra, 4+
  • Rochettevino, Bovio Gianfranco Az.Ag., La Morra, 4 ½
  • Bricco Rocca, Cascina Ballarin, La Morra, 4 ½
  • Torriglione, Mario Gacliasso Az.Ag., La Morra, 4+
  • Bricco Luciani, Cascina del Monastero, La Morra, 4 ½
  • Bricco Luciani, Grasso Silvio Az.Ag., La Morra, 4
  • Rocche, Aurelio Settimo, La Morra, 5
  • Vigneto Rocche, Cascina del Monastero, La Morra, 4+
  • Rocche dell´Annunziata, Mauro Veglio, La Morra, 4
  • Rocche dell´Annunziata, Mario Gagliasso Az.Ag., La Morra, 4+
  • Rocche dell´Annunziata, Rocche Costamagna, La Morra, 4 ½
  • Gattera, Bovio Gianfranco Az.Ag., La Morra, 4+
  • Arborina, Bovio Gianfranco Az.Ag., La Morra, 4+
  • La Serra, Bosco Agostino, La Morra, 4+
  • La Serra, Bocchino Eugenio Az.Ag., La Morra, 4+
  • Brunate, Vietti, La Morra, 4
  • Cerequio, Michele Chiarlo, La Morra, 4+
  • Fossati, Enzo Boglietti Az.Ag., La Morra, 4+
  • Acclivi, Burlotto Comm. G.B., La Morra 4 ½
  • Neirane, Bosco Agostino, Verduno, 4 ½
  • Riva, Alario Claudio Az.Ag., Verduno, 4 ½
  • Massara, Castello di Verduno, Verduno, 4 ½
  • Monvigliero, Alessandria Fratelli, Verduno, 4 ½
  • Bel Colle, Verduno, 4 ½
  • Montanello, Tenuta Montanello, Castiglione Falletto, 4+
  • Rocche e Castiglione, Oddero Poderi e Cantine, Castiglione Falletto, 4+
  • Rocche, Monchiero F.lli, Castiglione Falletto, 4+
  • Rocche, Vietti, Castiglione Falletto, 4+
  • Rocche di Castiglione, Roccheviberti Az.Ag., Castiglione Falletto, 4
  • Enrico VI, Cordero di Montezemolo, Castiglione Falletto, 4+
  • Villero, Boroli, Castiglione Falletto, 4+
  • Villero, Giacomo Fenocchio Az.Ag., Castiglione Falletto, 4
  • Villero, Oddero Poderi e Cantine, Castiglione Falletto, 4+
Barolo Riserva DOCG 2004
  • Mario Gagliasso, Mario Gagliasso Az.Ag., La Morra, 4+
  • Enzo Boglietti, Enzo Boglietti Az.Ag., La Morra, 4 ½
  • Bricco Rocca Riserva Tistot, Cascina Ballarin, La Morra, 4+
  • Monvigliero, Bel Colle, Verduno, 4 ½
  • Monvigliero, Castello di Verduno, Verduno, 4 ½
Bricco Boschis – Vigna San Giuseppe, Cavallotto Tenuta Bricco Boschis, Castiglione Falletto, 4 

21.8.2010

Paven


PAVEN, Espoon Suvisaaristossa on näillä helteillä huippupaikka merelliseen ruokailuun. Markus Aremon luotsaama saaristoravintola kuhisi lomaltapaluuporukkaa ja pahimmillaan jonottaa sai toista tuntia, mutta kenelläpä sunnuntaina on kiire.. Lounasta saa klo 12-16, muina päivinä ovet ovat auki ke-pe 17-23 ja la 15-23.
Paikalle pääset omalla veneellä tai yhteysveneellä Suinonsalmen sillalta (Suvisaarentie 8/bussi 145). Lisätiedot ravintolasta ja kuljetuksista www.paven.fi.
Kannattaa retkeillä, jos kelejä riittää. Tammisaarelaisen Backers-leipomon saaristolaisleipä on parhaasta päästä lajissaan!

BAROLO, BARBARESCO, ROERO , jatkuu...

BAROLO, BARBARESCO, ROERO – 4-5 pistettä 18.5.2010 84 viiniä 
Barbaresco DOCG 2007
  • Froi, Rivetti Massimo Az.Ag., Neive, 4
  • I Patriarchi, Francone, Neive, 4+
  • Pian Cavallo, Negro Giuseppe, Neive, 4 ½
  • Battaglio Az., Neive, 4 ½
  • San Cristoforo, Rinaldi Pietro Az. Ag., Neive 4 ½
  • Campo Quadro, Punset, Neive, 4 ½
  • Vigne Erte, Cigliuti F.lli, Neive, 4
  • Serracapelli, Poderi Elia, Neive 4+
  • Cotta, Sottimano Az. Ag., Neive, 4 ½
  • Basarin, Moccagatta, Neive, 4 ½
  • Söri Paolin, Cascina Luisin, Neive, 4+
  • Basarin, Giacosa Fratelli, Neive, 4
  • Basarin Vigna Gianmatè, Giacosa Fratelli, Neive, 4+
  • Bricco San Giuliano, Pasquale Pelissero, Neive, 4+
Barbaresco Riserva DOCG 2005
  • Serraboella, Rivetti Massimo Az. Ag., Neive, 4 ½
Barolo DOCG 2006
  • Nada Giuseppe Az.Ag.,Barolo, 4
  • Famiglia Anselma, Famiglia Anselma, Barolo, Monforte d´Alba, Serralunga d´Alba, 4+
  • Vigna Ruè, Germano Angelo, Barolo, 4 ½
  • Terlo Ravera, Abbona di Abbona Marziano Az. Ag., Novello, 4+
  • Ravera, Elvio Cogno Novello, 4+
  • Bergeisa, Le Strette  Az Ag., Barolo, 4+
  • Coste di Rose, Marchesi di Barolo, Barolo, 4+
  • Coste di Rose, Bric Cenciurio, Barolo, 4
  • Preda, Cascina Adelaide, Barolo, 4 ½
  • Castellero, Barale F.lli., Barolo, 4
  • Cannubbio, Rinaldo Francesco e figli, Barolo, 4+
  • Nei Cannubi, Poderi Einaudi, Barolo, 4+
  • Cannubi, Damilano, Barolo, 4
  • Cannubi, Brezza Giacomo & figli, Barolo, 4 ½
  • Cannubi, Giuseppe Rinaldi Az.Ag., Barolo, 4+
  • Le Brunate, Rinaldi Francesco e figli, Barolo, La Morra, 4 ½
  • Brunate – Le Coste, Giuseppe Rinaldi Az.Ag., Barolo, 4 ½
Barolo Riserva DOCG 2004
  • Borgogno Giacomo e figli, Barolo, 4+
  • Vigna Liste, Borgogno Giacomo e figli, Barolo, 4 ½

20.8.2010

BAROLO, BARBARESCO, ROERO

BAROLO,  BARBARESCO, ROERO – 4 – 5 pistettä 17.5.2010 83 viiniä
Roero DOCG 2007, 
  • Prachiosso, Negro Angelo e figli di Giovanni Negro, Monteu Roero, 4
  • Sergentin, Fabrizio Battaglino, Vezza d´Alba, 4
  • Printi, Monchiero Carbone, Canale, 4
Roero DOCG Riserva 2006
  • Roche dra Bossora, Taliano Michele Az.Ag., Montà, 4
  • Giovanni Almondo, Giovanni Almondo Az.Ag., Montà, 4 +
  • S.Francesco, Negro Lorenzo, Monteu Roero, 4
  • Sudisfà, Negro Angelo e figl di Giovanni Negro, Monteu Roero, 4
  • Braja, Deltetto, Santo Stefano, 4
  • Valmaggiore, Cascina Chicco, Vezza, 4 ½ 
Barbaresco DOCG 2007
  • Sorì Sartu, Massimo Penna Viticoltore, Alba, 4
  • La Ganghija di Rapalino Enzo, Treiso, 4 ½
  • Nervo Fondetta, Rizzi, Treiso, 4
  • Vallegrande, Grasso Fratelli, Treiso, 4 ½
  • Marcarini, Pertinace, Treiso, 4 ½
  • Pajore, Rizzi, Treiso, 4 ½
  • Pajore, Sottimano Az. Ag., Treiso, 4
  • Quarantadue42, Rattalino, Barbaresco, 4 ½
  • Tre Stelle, Cascina delle Rose, Barbaresco, 4 ½
  • Roncaglie, Poderi Colla, Barbaresco, 4+
  • Roncaglie, Bel Colle, Barbaresco, 4
  • Montefico, Giacosa Carlo Az. Ag., Barbaresco, 4
  • Rio Sordo, Cascina delle Rose, 4 ½
  • Söri Rio Sordo, Ca´ Rome´, Barbaresco, 4+
  • Martinenga, Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Gresy, Barbaresco, 4+
  • Rabajà, Cascina Luisin, Barbaresco, 4 ½
  • Rabajà, Castello di Verduno, Barbaresco, 5
  • Rabajà, Bruno Rocca, Barbaresco, 4
Barbaresco Riserva DOCG 2005
  • Nervo Vigna Giaia, Piazzo Armando, Treiso, 4+
  • Rio Sordo, Produttori del Barbaresco, 4
  • Pora, Produttori del Barbaresco, 4 ½

19.8.2010

Prosecco


Prosecco on nyt pop, ainakin maailmalla, jos ei niin minun suussani..varsinkaan läpi aterian nautittuna. Juomalla on toki ystävänsä, onhan se makeahko, kevyt ja päärynäinen kupliva, jossa hinta ja laatu kohtaavat mainiosti.
Olen vieraillut kahtena vuonna peräkkäin Proseccon valtakunnassa, Valdobbiadenen ja Coneglianon alueilla. Viime vuonna siellä juhlittiin alueen DOC-luokituksen 40-vuotissynttäreitä ja tänä keväänä korkeimman laatuluokan, eli DOCG:n saavuttamista. Ei siis mikään turha juoma ja markkinat ovatkin melkoisessa kasvussa. 
Proseccoa tuotetaan 60 miljoonaa pulloa vuodessa, josta puolet menee vientiin. DOCG-alueella on 160 tuottajaa ja kolmisen tuhatta viljelijää, jotka ovat ylpeitä saavuttaessaan omille viineilleen, korkeimman statuksen, mitä Italiassa voi saada. 1.4.2010 jälkeen mitkään muiden alueiden viinit eivät saa enää käyttää Prosecco-nimeä.
Pientä italialaisittain tyypillistä sekasotkua tämä DOC- ja DOCG-jako toki aiheutti, sillä entiset DOC-alueet ovat nyt DOCG-aluetta , kun taas aiemmat IGT-alueet muuttuiva DOC-alueiksi. Jotta asia ei olisi vahingossakaan kenellekään selkeä, Prosecco-viinin käytetyn prosecco-rypäleen nimi muutettiin gleraksi. 
Glera on samaisen lajikkeen historiallinen nimi ja tällä tavoin Proseccon tuottajien yhdistys halusi varmistaa, että aito Prosecco tulee ainoastaan tietyiltä alueilta glera-rypäleestä ja kaikki muu on vain italialaista kuohuviiniä. Kuinka virallisesti tämä nyt tulee varmistettua, on sitten eri asia.
Joka tapauksessa Italia rakastaa kaikkia DOCG- ja DOC-sotkujaan ja niitä kyllä maassa sattuu. Laatuluokitukset ja niitä koskevat säännökset määrittää maatalousministeriö, joka yhdessä kunkin alueen tuottajien yhdistyksen, consorzion kanssa valvoo säädösten noudattamista. Tämän tästä sitten pieniä skandaalinpoikasia pulpahtaakin pintaan, mutta niistä selvitään jos ei muuta, niin säädöksiä muuttamalla tai sakkoja antamalla.
Viranomaiset itse ovat sitä mieltä, että kontrollit ovat tiukkoja ja vuodesta 2004 tarkastukset ovatkin koskeneet koko tuotantoketjua, viinitarhalta pullottamoon. Ennen pullotusta tarkastuksen suorittaa kunkin alueen consorzio ja ne ovat EU:n säädösten mukaan olleet pakollisia elokuusta 2009 lähtien.
Nollatoleranssin saavuttaminen väärennösten suhteen on aikamoinen haaste. Rypälelajiketta viljellään eri puolilla Italiaa ja jopa Brasiliassa saakka. Corsorzion mukaan heidän ensimmäinen ongelmansa on saada muut italialaiset tuottajat lopettamaan viiniensä markkinoiminen Proseccona, missä riittänee työsarkaa.
Tilanne on hankala, sillä laadukkaalla Proseccolla on myös hintaa maan muihin kuohuviineihin nähden. DOCG-aluetta on ainoastaan 6000 hehtaaria ja sen sisällä on vielä kalliimpi pikkuinen 106 hehtaarin Cartizze, jossa hehtaarista saa maksaa jopa kaksi miljoonaa euroa. Juomistakin saa sitten tuplahinnan, mutta investointeja ei tarvitse edes harkita, sillä kukaan ei ole myymässä tarhojaan Cartizzen alueella.

18.8.2010

Viikonloppu Joensuussa, mitä sieltä saa, onko ruoka hyvää?

Ensi kosketus Pohjois-Karjalan herkkuihin oli lounas Teatteri Ravintolan terassilla. Perus vaihtoehtoja oli 3 ja sitten kokopäivän tarjottava päivän menu. Itse päädyin lohen ja pinaattikeiton vaihtoehtona lihamurekkeeseen. En muista koska viimeksi olisin mureketta syönyt, tilaamisesta puhumattakaan. Ruotsissa on husmanskost, meillä kotiruoka. Tämän murekkeen laskisin kuulevan luksus kotiruokaan. Se oli hyvää, jauheliha oli todella maukasta, kastike paistoliemestä tiivistä ja perunamuusi oikeaa tavaraa! Tarjolla ollut lohi sai myös kiitosta ei lihan syöjältä, kalan ja kasvisten kypsyys olivat juuri kohdallaan! 
Kohokohtana vierailulla oli lauantain illallinen Kielossa. Tästä hetken päästä pitempi tarina blogiin. On paikkakunnan ykköspaikka, ellei La Passione tai Deli-China vie voittoa, epäilen:)

Jotta pitkän matkan Helsinkiin jaksaisi, piti ennen lähtöä käydä Astoriassa Unkarin patoja kokeilemassa. Heillä oli vain terassi aurinkoisena päivänä auki ja siinä kelpasi lopettaa Karjalan seikkailu. Muistaen ruoka kokemukset Budapestista, alkupalat jäivät väliin. Tämä oli hyvin viisas valinta, sillä Pörkölt oli huiman kokoinen. Makua olisi voinut olla hieman lisää. Tuli olo, että kokki oli säästellyt paprikassa. Perus maukasta joka maistui Bockin Ermitage.
Mitä sieltä Joen kaupungista ensikerralla löytyykään...

17.8.2010

BAROLO & BARBARESCO & ROERO – NEBBIOLO DI PRIMA

Toukokuussa laskettiin markkinoille uudet Barolot ja Barbarescot, joita oli mahdollisuus maistaa Piemonten Albassa järjestetyssä Nebbiolo di Prima-tapahtumassa. 
Aamuisin maistettiin sokkona eri alueiden viinit, joiden tuottajiin ja heidän muihin viineihinsä pääsi tutustumaan iltapäivällä Barolon linnassa.
Sokkomaistettavia viinejä oli 324, Roero 2007 ja Roero Riserva 2006, Barbaresco 2007 ja Barbaresco Riserva 2005 sekä Barolo 2006 ja Barolo Riserva 2004.
Tapahtuma eroaa normaalista en primeur-maistelusta positiivisella tavalla siinä, että maistettavat viinit on jo pullotettu ja valmiita markkinoille, eikä niiden mahdollista kehitystä tynnyrivaiheessa tarvitse arvuutella.
Tilaisuus oli loistavasti järjestetty, jokaisella vieraalla oli aamutastingissä maistettavanaan viisi viiniä kerrallaan, Italian sommelierien parhaimmiston tarjoilemana. Homma toimi hienosti, tila oli hyvin valaistu, hiljainen ja viileä. Viinit maistettiin Riedelin laseista ja sommelierit olivat valppaina avaamaan uuden pullon tarvittaessa, mikäli viinissä jokin epäilytti. Viallisia viinejä oli kokonaismäärään nähden vähän.
Viinit oli luokiteltu alueittain ja vuosikerroittain sekä jaettu neljälle päivälle, jolloin näitä tanniinipommeja ei tullut liikaa päivää kohti. Tosin kaikkiaan parinsadan viinin maistaminen päivässä saattaisi jonkun mielestä olla melkoinen urakka.
Viimeisimmät vuosikerrat ovat olleet Piemontessa erinomaisia, sääolojen suosiessa kasvukausia. Parhaat tuottajat tosin kelpuuttavat ainoastaan huippusadon Baroloihinsa.
Henkilökohtaisia suosikkeja löytyi erityisesti La Morran ja Verdunon alueilta, näissä viineissä oli eleganssia, joka pärjäsi hyvin täysin toisentyyppisille Serralunga d´Alban voimakkaille ja rakenteikkaille viineille. Suurena Barolon ystävänä tuntui, kuin olisi taivaassa..
Yksi parhaita tuottajia oli Mauro Veglio La Morrassa, joka viljelee viinejään Elio Altaren naapurissa. Elio Altarea kuvataan Barolon kauhukakaraksi, joka ennakkoluulottomasti tekee viinejään ja auttaa kanssaviljelijöitään. Tämä harrikkamies on tosin aina välillä omien sanojensa mukaan ”kyllästynyt” viinin tekemiseen ja onkin uusimpana harrastuksenaan alkanut leipoa leipää myös naapureiden riemuksi.
Altarea kunnioitetaan hänen yhteiseen hiileen puhaltamisensa ansiosta, kun taas naapurikylän Barbarescon Angelo Gajaa, pidetään loistavana markkinointi-ihmisenä, mutta enimmäkseen omien etujensa ajajana. Yhtä kaikki, tunnettuutta alueelle on tullut molempien herrojen ansiosta.
Mauro Veglion viinejä on palkittu usein Decanterissakin, osa hänen palstoistaan on täysin biodynaamisia ja tulokset loistavia. Mauro Veglio on monien Barolo-tuottajien tavoin vähentänyt tammen käyttöä viineissään. Vuonna 1999 tammea vähennettiin 70 %:iin ja tänä päivänä sitä on usein vain 50 % . Maurolla on tarhoja 13 hehtaaria, joista noin puolet tuottaa Baroloa. www.mauroveglio.com

1.8.2010

MunJebel 6, Frank Cornelissen

Edessä on ensimmäinen eteemme tullut täysin ”luonnollinen viini”. Pullossa on vain se mitä rypäleet ovat tuoneet. Edes sulfiitteja ei ole lisätty edes pullotus vaiheessa. Tämä on haastavaa kuljetuksen ja varastoinnin kanssa, koska viiniä ei saa päästää yli 16 asteen lämpötilaan. Onneksi kuljetusyhtiöllä on tähän sopivia lämpötilakontrolloituja ratkaisuja.

Itse viini on tehty Nerollo Mascalese rypäleistä, jotka on korjattu usealta palstalta Etnan pohjoisrinteeltä. Numero 6 on sekoitus vuosikertoja 2008 ja 2009. Rypäleet on korjattu käsin loka-marraskuussa. Käyminen tapahtuu terracotta ruukuissa, mitkä on haudattu kellarin vulkaaniseen kiveen. Viinin annetaan valmistua rauhassa, käytännössä  ilman minkäänlaista puuttumista. Käyminen kestää n 7-14 kk vuosikerrasta riippuen, tämän jälkeen puristaminen tapahtuu hellästi ja viini siirretään takaisin terracotta ruukkuihin kypsymään.Pullotus tapahtuu tietysti suodattamatta.  Koko prosessi luonnollisesti tapahtuu kosmisen kalenterin mukaan.
Mitä tällä puuttumattomuudella saadaan pulloon? Onko lasissa tämän vaivan arvoista tavaraa? Kyllä on!
Aluksi viinin väri on puolukkaisen punainen, mutta pullon oltua auki tunnin verran mukaan tulee oranssin ja ruskean sävyjä. Tuoksu on alkusi kirsikkainen, intensiivisen marjainen. Pitempään lasissa ollessa mukaan tulee laajempi kirjo marjaisia aromeja ja syksyn metsän tuoksua. Maku on puolukkaisen kirsikkainen. Hapot kantavat läpi maun, tanniineja tuntuu olevan niukahkosti. Intensiteetti korostuu ajan kanssa, kun alun hapokkuus hieman tasoittuu ja mukaan tulee yrittisyyttä. Tanniinit myös korostuvat mitä pitempään pullo on auki.
Kestääkö ilman sulfiitteja tehty viini auki oloa? Kestää! Muuttuu ehkä nopeammin kuin ”teollinen viini”. Missään nimessä viini ei mene pilalle 6 tunnin aukiolonkaan aikana. Siihen tulee lisää vivahteita ja sen kehitystä on kiehtova seurata. Nyt tämä kutonen on nuori, olisi houkuttelevaa kokeilla mitä sille tapahtuisi muutaman vuoden kellaroinnin aikana.
Mitä tämä huvi maksaa, n 30 e erikoistilauksen Alkosta. Tilausvalikoimassa on samalla ideologialla tehty hieman pienempi viini Rosso del Conatadino , hinta vajaa 24€.