30.4.2014

Sata lasissa 8 - Vielä ehtii, jos on - Lindauer

Mikäli Alkon hyllyiltä vielä löytyy vapuksi Lindaueria, kipi kipi ostoksille. Mielestäni ihan mahtava hinta-laatusuhde, samppanjanomainen, laadukas kuohuviini Uudesta-Seelannista hintaan 12,39.
Itse ostin koko laatikon, kuten näkyy.
Viini on palkittu useana vuonna Vuoden Viinit-kilpailussa ja sokkona on mennyt samppanjana useammin, kuin kerran..

Chardonnay ja Pinot Noir rypäleinä, sokeria 11g/l ja alkoholia 12%. Mukavan paahteinen, hapokas ja mineraalinen kuohari.

Tarjoa oikein kylmänä - mikä ei tuottane vaikeuksia ainakaan huomenna Ulliksella.

Hauskaa vappua!

26.4.2014

Sata lasissa 7 - Quinta da Bica Reserva 2004

Grillatun lammasmakkaran parina pienen koirahässäkän keskellä testattu portugalilainen uutuusviini Quinta da Bica Reserva 2004 tuntuu pääsevän useimminkin meikäläisen ostoslistalle grilliruokien kumppaniksi.

Viinissä on kivasti paahteista kypsää hedelmää, viikunaa, ja mausteita, sellaista tuttua Portugalin meininkiä. Tykkään niin siitä, että alkuperä maistuu!
Pehmeät tanniinit, rustiikkinen tyyli ja melko runsas, mutta hyvin integroitunut 14,5% alkoholi tekevät viinistä mukavan, hermoja ja ruokaa tasapainottavan kokemuksen.
50% Touriga Nacional, 20% Alfrocheiro, 20% Jaen, 10% Tinta Roriz ja kotipaikka Dao.
Alkosta löytyy 12.5. alkaen ja hintaa 20,10.


24.4.2014

Vielä kerran parsat & Schlumberger, nyt Pöllöwaarissa

Ei tule loppua tämän kevään parsakeikoille ja näyttää osuvan Alsacen Domaines Schlumbergerin viinisetti niin omiin, kuin vieraisiinkin parsamenuihin. Ja on aina yhtä hyvää.
Nyt iskettiin Jyväskylän Pöllöwaariin ja testattiin ravintolan kausimatka. Ihanaa ruokaa ja palvelu on aivan omaa luokkaansa, kuten useat ravintolan henkilökunnalle alan kisoissa osuneet palkinnot ovat osoittaneet.

Pöllöwaarin parsamenun hinta on 69 euroa ja viinipaketti 41 euroa till, myös alkoholiton paketti löytyy 24 eurolla.

Menu on tarjolla toukokuun loppuun ja menee näin:

Parsa & kevätvihannekset - Pinot Blanc Les Princes Abbés
2011
Scampi & vihreä parsa - Riesling Grand Cru Kessler 2008

Vasikka & valkoinen parsa - Pinot Gris Grand Cru Spiegel 2007

Ananas & aprikoosi - Riesling Cuvée Ernest Selection de Grains Nobles 2009

Suosittelen lämpimästi !


Sata lasissa 6 - Champagne Larmandier-Bernier Premier Cru Longitude

Vielä ehtii tekemään hankintoja vappupöytään - Champagne Larmandier Bernierin Latitude ja Premier Cru Longitude Blanc de Blanc´eissa on mielestäni mahtava hinta-laatusuhde.
Ostin molempia laatikon Viinitkotiin.com-verkkokaupan kautta ja Longitudea ehtii tilaamaan vapuksi myös Alkon tilausvalikoimasta. Alkon hinta pullolle on 49,20 ja verkkokaupassa kuuden pullon laatikon ostajalle hinnaksi jää 43,35.
Samppanjasta pidettiin Winestudion 10.4. parsaillassa ja kyllä se hyvin toimi pääsiäisen aikaankin mm. savustetun lohen kanssa. Erityisen hyvin myös kevätauringossa kalliolla, joten vappukoriin vaan!

Larmandierin ja Bernierin suvut perustivat yhteisen sampanjatalon 1970-luvulla ja vuodesta 2003 tuotanto on ollut biodynaamista.
Viinissä on 60% vuosikertaa 2009 ja loput reserviviinejä vuosilta 2008-2004. Sokeria on vain 5g/l ja viinissä on upea mineraalisuus, jota tukee hienostuneet aromit sitrusta, omenaa ja mantelia. Moniulotteinen ja hieno Chardonnay!

20.4.2014

Sata lasissa 5 - Tarapacá + Plus Organic Red Blend

Hyvää pääsiäistä!
Sille, jokka tykkää mustaherukasta, tässä on varsinainen marjapommi. Omaan makuuni viinissä on aivan liikaa hedelmää, mutta minä olenkin tällainen kuivien viinien ystävä, siis kuiva tyyppi.
Lampaan tai poron paistin kanssa tällainen määrä marjaisuutta vielä menee, mutta sellaisenaan nautittavaksi sitä on viinissä hurjasti.

Luomuviini, joka on Alkossa kesäkuun alussa, hintaan 15,99. Rypäleinä 37% Syrah, 32% Cabernet Sauvignon, 27% Cabernet Franc ja Petit Verdot 4%. Viini tulee Chilen Maipo Valleyn Isla de Maiposta ja sitä on kypsytetty 8 kk amerikkalaisessa ja ranskalaisessa tammessa ja päälle puoli vuotta pullossa. Huh huh.

18.4.2014

Sata lasissa 4 - Anna de Codorníu Brut

Koska melkein kesä on tullut pitkänäperjantaina, täytyy vieraille tarjota laiturijuomana Anna de Codorníu Brut-cavaa, joka on hintaansä nähden erittäin tasapainoinen ja näpsäkkä cava.
Viinissä on pehmeä mousse, kohtuullisesti happoja ja mukava hedelmärakenne, hieman sitrusta ja keltaista omenaa. Plussaa kestävästä ja tasapainoisesta aromimaailmasta, pituudesta sekä järkevästä hinnasta, 11,48 euroa laatuunsa nähden.
Vuonna 1551 perustettu Codorníun viinitalo tekee tänä päivänä cavaa 60 miljoonaa pulloa vuodessa. Cavan nimen äiti, Anna de Codorníu nai Miquel Raventósin vuona 1659, jolloin tunnetut viiniperheet yhdistyivät. Vuonna 1872, Codorníun Josep Raventós Fatjó tuotti maailman ensimmäisen pullon cavaa. Tässä tämän päivän cavassa lajikkeina ovat Chardonnay, Parellada, Macabeo ja Xarel-lo. Alkoholia hyvässä kesäjuomassa on 11,5%. 





17.4.2014

Sata lasissa 3 - Domaines Schlumberger Les Princes Abbés Pinot Gris 2009

Domaines Schlumbergerin viinejä Alsacesta maisteltiin viikko sitten Winestudiossa ja hyvinpä tuo talon Pinot Gris Les Princes Abbés 2009 toimi myös pitkään haudutetun ja revityn poron vasan kanssa salaatissa vihreiden parsojen seurana pääsiäisen raskaampia ruokia odotellessa.

Salaatteihin käytän nyt Mallorcan reissulta hankittua appelsiini-balsamicoa, joka sopii erityisesti parsojen kanssa taivaallisen hyvin. Simppeliä saaristoruokaa..
Séverine Schlumberger kertoi viime viikolla tastingissä, että he pyrkivät vähentämään viinien sokeripitoisuutta modernimpaan tyyliin. Pinot Gris´ ssä se tarkoittaa 8-9 g/l entisen 15 gramman sijaan.

Sata lasissa 2 - Chianti Classico Bonacchi 2011

Luulin olevani kovinkin ovela ja juottavani loput Durifista huomisissa laituritalkoissa, jotta pääsen seuraavaan viiniin.
Avasin kaverin Tallinnasta tuoman Chianti Classicon suurena italialaisten viinien ystävänä.
Bonacchi 2011 Chianti Classico edustaa sellaisia viinejä, joiden vuoksi kannattaa olla varuillaan, eikä luottaa näpsäkkään etikettiin.
Viinin hinta on ollut alle kympin luokkaa naapurimaassa, eikä se kyllä yhtään sen arvokkaampi ole. En suosittele.
Niukka tuoksu, maussa aavistus kirsikkaa ja tupakkaa,  onneksi edes chiantille tutut napakat, hieman karheat tanniinit, mutta juuri muuta ei viinistä sitten löydykään. Lyhyt, tympeä viini. Taitaa mennä tämäkin laituritalkoissa..
Eli kun menet uusilla tullin säännöksillä itse kantamaan viinisi laivasta ulos, jätä sovinnolla tämä Italian ihanuus hyllyyn.

Sata lasissa 1 - De Bortoli Durif 2011 Family Selection

Saarikauden alkaessa jo huhtikuussa täytyy testailla punaviinejä, kun lämpöä on ulkona toistaiseksi noin viisi astetta.
Lasiin sattui poron vasaa haudutellessa australialainen kympin viini, De Bortolin Durif 2011.
Tämä Durif sai Vuoden Viinit-kilpailussa kunniamaininnan, eikä se hullumpi viini hintaansa nähden olekaan. Mikä minua miellyttää, on kohtuullinen alkoholimäärä, 13% ja mehevä, rustiikkinen hedelmäisyys, joka ei mene hillomaisuuden puolelle.
Viinissä on pehmeät tanniinit, tummien kypsien marjojen aromeja ja kuvittelisin, ettei tämä viini ainakaan riitele kenenkään kanssa pääsiäispöydässä..
Durif on Syrah- ja Peloursin-lajikkeiden risteytys. Lajike on Dr Durifin luomus Ranskasta 1800-luvun lopulta, mutta nykyään siihen törmää useimmin Australian lisäksi Yhdysvalloissa. Durif tunnetaan myös nimellä Petit Syrah.